Наградата "Карл Велики" беше връчена днес в кметството на Аахен. Тя бе присъдена на главния равин и председател на Европейската равинска конференция Пинхас Голдшмидт, както и на еврейските общности в Европа. 

„Знакът на солидарност в тези времена ни е от голяма помощ“, каза носителят на наградата "Карл Велики" и председател на Европейската равинска конференция Пинхас Голдшмидт в благодарствената си реч. 

Бордът на директорите на наградата "Карл Велики" искаше наградата да изпрати сигнал, че еврейският живот е естествена част от Европа и че в Европа не трябва да има място за антисемитизъм, аргументираха се от комисията по връчването.

„За съжаление, сигурният живот на евреите не може да се приема за даденост“, каза Голдшмидт. „В Европа има много място за антисемитизъм. И тук, в Германия, се прави твърде малко, за да се гарантира безопасността на евреите“, посочи още той.

"Опитват се да дадат сигурност на евреите. И аз съм благодарен за това. Но колкото и да съжалявам, че трябва да го кажа: Това, което се прави - не е достатъчно. Антисемитските инциденти и криминални престъпления - включително нападения и убийства - се увеличават. Омразата към евреите бушува по улиците."

В речта си вицеканцлерът Роберт Хабек наблегна на новата заплаха за евреите в Европа. Антисемитизмът преминава като кървава нишка през историята на Европа - каза той. 

"Антисемитизмът е дълбоко вписан в цивилизована Европа. Той намери своя краен, безпрецедентен ексцес в германския фашизъм, но антисемитизмът не започна с нацистката диктатура и не приключи с нея."

И това е мисия за всички нас: особено в днешно време всеки трябва да се застъпи, когато хората са потискани, малцинствата са заплашвани или се използва насилие.

"Хамас може да прекрати войната незабавно"

Главният равин Пинхас Голдшмит призова за повече солидарност с еврейската държава и еврейските общности по света. Той също не е съгрласен с действията на сегашното израелско правителство, особено с дясноекстремистките членове на правителството. Но „Хамас“ е започнал войната и може да я прекрати незабавно. Като освободи заложниците, сложи оръжие и даде на народа си истински живот, посочи равинът.

Демонстрации в периферията на церемонията по връчването на наградата "Карл Велики“

В периферията на церемонията по връчването на наградата също имаше няколко демонстрации. Най-голямата от тях, с около 130 участници, беше организирана под лозунга "Гласът на Палестина също трябва да бъде чут". Втора - проруска - демонстрация, в която участваха около 50 души, беше прекратена около обяд. Според полицията до следобеда всичко около церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" е било мирно.

Тази година полицията отново беше разположена с голям контингент. Въпреки това мерките за сигурност не бяха от същия мащаб като миналата година, когато с наградата "Карл Велики" беше удостоен украинският президент Володимир Зеленски.