Диана Тонова ще е председател на групата на БСП в Столичния общински съвет - това обявиха днес от новото Изпълнително бюро на столичната организация на левицата.

Два часа по-късно обаче стана ясно, че общинските съветници на БСП са на друго мнение - и на поста остава досегашния председател Иван Таков.

Вътрешните борби в столичната организация на столетницата започнаха по-рано тази година, когато СОС най-накрая избра председател след почти три месеца без работа по същество - с помощта на гласове от групата на БСП. Лидерката Корнелия Нинова обаче не хареса това, обяви общинарите за предатели и оттегли политическата си подкрепа от тях. Единствено Диана Тонова не бе гласувала за председателя на ПП-ДБ-СС.

Очаквано, хората на Нинова се активизираха и миналата неделя бе избран нов Градски съвет на БСП и ново Изпълнително бюро. Председател стана Тонова, нейни заместници - Георги Свиленски, Марин Пенков, Александър Симов и Борис Цветков.

Градският съвет взе и решение Таков да бъде заменен с Тонова - но групата отчете тяхното решение като препоръка и го игнорира. По всичко личи, че въпреки желанието на Нинова да се разправи с "бунтовниците" в собствената й партия, веднъж избрани в "малкия парламент" на София, те са извън неин контрол.

Общинарите на левицата изтъкваха многократно, че всяко друго решение би означавало неработещ СОС и неизпълнение на обещанията на левицата към нейните избиратели.