Със 129 "за" председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) бе отстранен от поста.

Това стана с гласовете на "Продължаваме промяната-Демократична България", БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" и един независим депутат.

Против бяха 103-ма - ГЕРБ и партньорът ѝ ДПС.

"Импийчмънтът" идва на финала на 49-ото НС, което на 3 май се разпуска във великденска ваканция, която ще прелее в предизборна и ще продължи до предсрочните парламентарни избори и европейския вот на 9 юни.

Взривяване на диалога за след вота

"Защо, след като сте толкова бдителни, не поискахте оставката в дните, в които изброените, според вас нарушения, са били направени?", попита Тома Биков (ГЕРБ) по повод изброените по дати прегрешения на председателя на НС в мотивите към проекта за отстраняването на Желязков.

"Г-н Росен Желязков беше избран и с вашите гласове. Ротацията не се осъществи, но ние никога не си позволихме да поискаме вот на недоверие на правителството "Денков". Той сам си подаде оставката, даже без да ни уведоми" - продължи Биков.

"От първия пол ли сте, от опозицията ли сте, или сте от от третия пол? В политиката трети пол няма - има управляващи и опозиция" - обърна се Биков към ПП-ДБ, изтъквайки, че Желязков е и техен председател.

След което предположи, че днешното искане за импийчмънт явно е тактически предизборен "заход". Но всяко политическо действие води след себе си последствия.

"Ние приемаме това като взривяване на възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в краткосрочен и дългосрочен план" - даде заявка "говорителят" на ГЕРБ за развитието на разговорите след предсрочния парламентарен вот.

По думите му от ПП-ДБ взривяват диалога и с последната партия, която желае да разговаря с тях. А с действията си спрямо Желязков няма да постигнат нищо - само учудване сред хората. 

"Всеки път настъпвате една и съща мотика и тя всеки път ви удря по главата" - заключи Биков и пожела успех на колегите си в самообразоването как се води политическата игра.

Като преди това обяви, че с изявлението му се изчерпва участието на ГЕРБ в дебата по точката.

Което не спря Георг Георгиев да се изяви после, определяйки ПП като "Партия на пуделите" - препратка към снимките на пудела с пачките, говори за молци, парапети, за съсипване на финансите и енергетиката от ПП и пр.

Ако някой си е повярвал, че има абсолютната власт - е в грешка

"Г-н Денков внесе оставката си според споразумението си, г-н Желязков - не. Няма да коментирам защо..." - отвърна Асен Василев (ПП-ДБ).

"Истинските последствия, които са сериозни, са, че нито продължихме работата по антикорупционната комисия, нито направихме защита за сигналоподателите, нито за личния фалит. Политическите последствия са в голямата цена, която ще лиши хората от липсата на тези реформи.

Ако някой си е повярвал, че има абсолютната власт - е в грешка. Когато не работиш за народа, има последствия и те ще се видят след по-малко от 40 дни" - отвърна на заканата на Биков и другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

А Атанас Атанасов (съпредседател на ДБ) припомни, че в парламента всички действия са политически.

И заговори за "марионетно правителство" на ГЕРБ и ДПС, разбирай кабинета "Главчев", което в момента се занимава само с чистка. Което незнайно защо разгневи "Възраждане" и доведе до въпрос от страна на Атанасов на чия страна е партията на Костадин Костадинов, която, факт, редовно подпомагаше ГЕРБ и Движението в парламента, но пък днес също иска оставката на Желязков.

На Георг Георгиев обаче от БСП припомниха, че всички грехове, в които обвини ПП-ДБ, са споделени от собствената му партия ГЕРБ, която до вчера управляваше заедно с обединението. А бившият премиер Николай Денков (ПП-ДБ) допълни към критиките към Георгиев: "Ние докарахме 2,3 милиарда в енергетиката на България, ние ги докарахме, не вие. През 2021 г. вие не посмяхте да изпратите варианта по плана за възстановяване и България не можа да получи средствата за енергетиката."

От "Има такъв народ" говори Станислав Балабанов, за да атакува ПП-ДБ - че иска оставката на Желязков, "за да се направи на опозиция, след като не можа да се направи на управляващи". След което обяви, че ИТН ще гласува със "за" за отстраняването на председателя, защото "ние сме опозиция, а не вие", но напуска залата и няма да участва в дебата.

Йордан Цонев (ДПС) направи предложение за прекратяване на дебата.

"Да прекратим тези срамни дебати.

А към г-н Денков: спестете си самоунижението да казвате "мафия" на тези, които са ви направили министър-председател..."

Предложението бе прието - и то с гласовете на ПП-ДБ. БСП и "Възраждане" гласуваха "против".

Думата за лично обяснение обаче бе на лидерката на БСП Корнелия Нинова, обръщайки се към ГЕРБ:

"Не правете опит да въвличате БСП в калните си борби с ПП-ДБ! Говоря от името на партията, която не ходи в кабинета на Бойко Борисов, не лази пред кабинета на Бойко Борисов, не седи в ничии скутове (разбирай - Делян Пеевски).

Голямото зло за България е в модела ГЕРБ!

А в лично качество говоря като единствения отказал да е председател на Народното събрание. Единственият. Тази оферта ми беше предложена от Борисов през 2018 г."

Последната дума

Последната дума, както е по правилник, бе тази на самия Росен Желялзков.

"Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви той, цитирайки афоризъм.

И допълни:

"Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора да работят за хората. Като хора имаме нашите слабости и страсти, но като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим - човещина.

Битува мнението, че сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога, когато актьорите си мислят, че се качват на сцената, се озовават на ешафода. Затова трябва да се връщаме към човещината. На прага на Страстната седмица - да потиснем грубостта и егото.

Благодаря за доверието, благодаря и за недоверието. Те са огледала - едното е малко криво, но създават образ за самооценка.

Извинявам се за действия или бездействия, с които съм засегнал някои от вас като хора."

След което Желязков благодари на администрацията и обяви, че за него е било чест да бъде председателят на 49-ото НС.

С което разплака съпартийката си Росица Кирова, която хлипайки, като водещ заседанието зам.-председател, обяви началото на гласуването по отстраняването му.

Но все пак, след гласуването, последната дума бе на Петър Николов от ГЕРБ. За да затвърди казаното от Тома Биков по адрес на ПП-ДБ:

"Ще си платите цената!"