23-годишен рецидивист от Врачанско е предаден на съд след "класическа" връзка с домашно насилие, става ясно днес от съобщение на прокуратурата. Жертвата е 16-годишна, която - също напълно знаково за такива случаи, е мълчала дълго.

Обажда се на родителите си, чак след като няколко дни е бита нонстоп.

Тийнейджърката И.Л. се запознала с А И. (23 г.) през ноември 2022 г., повели съвместен живот, като обитавали жилища в София и с. Галатин, обл. Враца.

След известно време мъжът започнал да залага вещите на И.Л. при лихвари, прибирал джобните й пари, обиждал я и я нагрубявал, вземал телефона й и разглеждал съдържанието му без нейно съгласие.

Тя обаче търпяла.

Напълно "по учебник" дошъл и първият побой - през февруари 2023 г., след което обвиняемият й се извинил и връзката им продължила.

"Случаите на физическо посегателство спрямо нея зачестили. Всеки път обаче А.И. изразявал съжаление за стореното и я уверявал, че това няма да се повтори", обобщават днес от прокуратурата.

Пострадалата нито споделяла с родители и близки, нито търсела медицинска помощ. 

Така се стигнало до 17 юли м.г., когато вече след неколкодневни побои успяла да изпрати съобщение на майка си с молба да я приберат, което и станало със съдействие на полицията.

Назначената по делото съдебномедицинска експертиза е установила по тийнейджърката множесто наранявания – охлузвания и кръвонасядания.

Случаите буквано валят

Само в рамките на последните 24 часа случаите са няколко. Днес Софийската районна прокуратура съобщи, че е задържан с мярка до 72 часа 60-годишен мъж, който на 4 май около 16.30 часа в апартамент в жк „Красна поляна“ се заканил с убийство жена. Той опрял нож във врата на Б. В. й и я заплашил  с думите „Ще те убия“. "Заканването е възбудило у жената основателен страх  за  осъществяването му и тя подала сигнал в полицията. Деянието е извършено в условията на домашно насилие", допълват от СРП.

Друг бабаит - от Кресна отива на съд също за закана с убийство. 

След като от 2022 г. заживял на семейни начала с В. Т. в Кресна, насилникът И.Б. не работел, злоупотребявал с алкохол, като средства за препитание осигурявала половинката му.

Между двамата възниквали скандали по различни поводи. И.Б. отправял закани по адрес на жената, проявявал спрямо нея физическа агресия.

На 13 януари т.г. след като се напил доста, В.Т. го помолила да намали музиката, за да не пречат на съседите, но той й отговорил с обиди. Жената направила опит да излезе от жилището, но той взел ключовете от входната врата. Дъъщерята на потърпешата научила за случилото се, подала сигнал на 112.

Разбирайки за пристигането на полицейските служители, обвиняемият взел нож и го опрял в шията на В.Т., с което й причинил порезна рана, гласи обвинителният акт.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Обвиняем за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, е предаден на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура - Враца

Районна прокуратура – Враца с обвинителен акт предаде на съд 23-годишния А.И., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него при условията на домашно насилие престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 93, т. 31, вр. чл. 2, ал. 2 от НК.

През м. ноември 2022 г. обвиняемият се запознал с 16-годишната И.Л. Отношенията помежду им се задълбочили. Двамата водели съвместен живот, заедно обитавали жилища в гр. София и с. Галатин, област Враца.

Постепенно връзката им се изострила. За да осигури средства А.И. залагал вещите на И.Л., прибирал джобните й пари, обиждал я и я нагрубявал, вземал телефона й и разглеждал съдържанието му без нейно съгласие. Тя на свой ред се примирявала с поведението му.

За пръв път обвиняемият ударил приятелката си през м. февруари 2023 г., след което й се извинил и връзката им продължила.

Случаите на физическо посегателство спрямо нея зачестили. Всеки път обаче А.И. изразявал съжаление за стореното и я уверявал, че това няма да се повтори.

Пострадалата не споделяла с родителите си за упражняваното спрямо нея насилие, не търсела медицинска помощ.

На 17.07.2023 г. след няколкодневни побои А.И. успяла да изпрати съобщение на майка си с молба да я приберат, което станало със съдействие на полицията.

По делото е била назначена и извършена съдебномедицинска експертиза. Вещите лица са дали заключение относно вида на причинените на А.И. наранявания – охлузвания, кръвонасядания.

Предстои делото срещу обвиняемия А.И., който е осъждан, да продължи в съда.