Шест патрулки и кола на Главна дирекция „Жандармерия“ са преследвали в среднощен екшън по централната столична ул. „Раковски“ кандидат за депутат. Историята пъроначално разказва бТВ.

Към 21 ч. патрулиращи полицаи се опитали да спрат шофьор на бул. „Дондуков“, но той отказал да се подчини.

След като започнали да го преследват по доста опасен маршрут от тесни и оживени улици - "Раковски“, „Кирил и Методий“, „Искър“, после отново по бул. „Дондуков“ и е спрян на ул. „Раковски“ №111, съобщават за медията от МВР.

Мъжът е отказал да отвори вратата, натискал клаксона и искал от служителите на реда документ за работа с лични данни. Според наши източници, стигнало се е дотам, че полицаите са разбили стъклото. Любопитно е, че той е дал проба за алкохол, но отказал такава за наркотици.

Първоначално 48-годишният шофьор бил задържан, но казал, че е кандидат за депутат на малка партия.

След извършена справка полицаите установили, че наистина е регистриран в листите на една от политическите формации, които се явяват на изборите на 9 юни. 

Според наши източници става въпрос за кандидата О. С. от Народна партия "Истината и само истината". Но заради факта на имунитета той е бил освободен още от самата полиция.

Проверка на Клуб Z тази сутрин опита да установи докъде е случаят. Засега обаче нито в Софийската районна прокуратура - където би трябвало да е подсъдно подобно деяние по чл. 270 от НК - неподчинение на полицейско разпореждане, нито в СГП -  които са компетеннтни за лица с имунитет, са получили документация по случая.

Т.е. - цялата история е на ниво полицейска преписка. За да продължи евентуално досъдебното производство нататък, процедурата изисква и.ф. главният прокурор да поиска имунитета му от ЦИК.