Прокуратурата окончателно се отказа да обвинява председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов за всяване на паника сред населението. Припомняме, че Софийският районен съд на първа инстанция оправда Костадинов с решение на 8 април.

Прокуратурата имаше 15-дневен срок да протестира пред горната инстанция – Софийския градски съд. Тя обаче не е сторила това, показа справка на Клуб “Z”.

От пресцентъра на Софийския районен съд заявиха, че протест от държавното обвинение не е постъпил. С това на делото се слага край и Костадинов е окончателно оправдан.

Припомняме, че прокуратурата съобщи за повдигнатото му обвинение на 30 март 2020 г. Тогава, в разгара на пандемия от COVID-19 Костадин Костадинов не бе народен представител, а само водач на партията си. Бе му и определена мярка за неотклонение гаранция в размер на 20 000 лв.

Софийската районна прокуратура (СРП) била сезирана по повод изявления на Костадинов, „будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19“ (оригинала на съобщението от прокуратурата може да видите тук).

В телевизионно предаване председателят на „Възраждане“ твърдеше, че въведените от здравните власти противоепидемични мерки са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това „лицето“ отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки в складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите:

„Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

Четири години по-късно съдебната първа инстанция реши, че обвинението срещу Костадинов не е коректно конструирано, защото думите му са повече политическо говорене, лишено от конкретика. Също така отбеляза, че той е обвинен по чл. 326 ал. 1 от НК, което касае основно класическите случаи на подаване сигнали за бомби, съобщи БТА.

Съдът посочи, че няма пряк умисъл зад думите на Костадин Костадинов, тъй като информацията, която споделил в интервюто си, била подадена преди това от пиара му. Съдът обаче отбеляза, че в думите на Костадинов относно липса на тонове кашкавал и сирене от складовете на резерва има дезинформация, тъй като се позовава на данни в медиите в предходен период.

Съдът оправда водача на „Възраждане“ за това, че е предал чрез конкретно изявление заблуждаващи знаци за тревога в национален ефир, по време на пандемия и въведено извънредно положение (в интерес на истината самият текст на чл. 326 от НК е по-скоро абсурден - може да попаднеш под ударите му само ако звъниш на тел. 112 за забавление, бел. ред.)

В пледоариите си адвокатите Стойко Славов и Полина Велчева поискаха от съда да оправдае Костадинов. Според тях обвинението срещу него било политическа поръчка. Те отбелязаха, че изказванията на Костадинов в интервюто не довели до масова паника в населението и нямали вредоносен резултат.

Наказателното дело срещу лидера на "Възраждане" дълго стоя на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет, писа "Сега". През лятото на 2023 г. процесът най-накрая беше възобновен и стартира в Софийския районен съд, след като от Народното събрание потвърдили пред съда, че Костадинов е без специална защита по конкретното наказателно производство.

Председателят на „Възраждане“ често обясняваше, че се отказва от своя имунитет по въпросното дело. Това обаче се случи реално едва миналата година и то по необичаен начин – без прокуратурата да му го поиска.

Любопитно бе и че на заседанията на съда обикновено не се явяваше прокурор да защитава тезата на обвинението.

Защо оправдателната присъда на Костадинов не е протестирана, засега остава без публично обяснение. Наблюдаващият прокурор е излязъл в отпуска, заявиха пред Клуб “Z” от СРП. Информация може да се очаква другата седмица.

Кой е наблюдаващият прокурор, от СРП също не пожелаха да оповестят.