Софийският градски съд пусна от домашния арест бизнесмена Васил Божков. Съдът се мотивира, че вече са минали осем месеца от задържането му, предаде БТА. 

Според магистратите няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства. Също така няма опасност и да се укрие.

Мярката му се заменя с парична гаранция в размер на 130 000 лв. Физически обаче хазартният бос засега остава с електронна гривна вкъщи, докато не мине обжалването и пред Апелативния съд.

Става въпрос за "данъчното" дело, по което само преди дни Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в съда - че Божков е оглавявал ОПГ с още 10 човека за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления и т.н.

Той е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси. 

Старта си чака и второ дело срещу Божков - че е лидер на ОПГ за убийства и за един опит за изнасилване.

Третото разследване - че е държал незаконно иманярски ценности, е доникъде. А от съобщения на прокуратурата неотдавна се разбра, че в четвърто досъдебно производство са отделени материали - дали е имал роля в неуспешния атентат срещу Алексей Петров с гранатомет през 2015 г.

Срещу него имаше и образувано дело за държавна измяна - че е финансирал протестите през 2020 г. срещу ГЕРБ и Иван Гешев, но то бе тихомълком прекратено.

Веднага след съда днес Боков регистрира коалицията си КП „Център“ в ЦИК за предстоящите избори.

Ето и съобщението от пресслужбата днес на СГС:

Софийският градски съд прие за основателна молбата на Васил Б. за изменение на мярката за неотклонение и определи „парична гаранция“ в размер на 130 000 лв. Съдът се позова на изминалия 8-месечен период, в който обвиняемият е бил с ограничено право на придвижване.

Освен това досъдебното производство е приключило, всички доказателства са събрани и обвинителният акт е внесен в съда, което означава, че обвиняемият няма възможност да влияе на събирането на доказателствата.

До момента Васил Б. е имал коректно процесуално поведение, не е нарушавал домашния арест и досега не е искал изменение на мярката за неотклонение. С оглед на повдигнатите обвинения, техния брой и тежест, съдът не може да остави обвиняемия без никаква мярка, затова определи 130 000 лв. парична гаранция.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест. В случай на такива съдебното заседание пред САС е насрочено за 14 май.