Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен президентски мандат във вторник на церемония, бойкотирана от САЩ и много страни от Европейския съюз поради войната в Украйна.

По традиция официалната церемония се състоя в Големия Кремълски дворец. След като Путин положи клетва, председателят на Конституционния съд Валери Зоркин обяви, че президентът встъпва в длъжност като държавен глава. Той ще ръководи Русия през следващите шест години.

В нетипично кратко слово президентът обяви, че Москва няма да прекрати диалога със Запада, но призова западните държави да "направят своя избор". По думите му разговорите за "стратегическа стабилност" са възможни, но само при "равни условия".

Според официални данни Путин спечели 87,28% от гласовете на президентските избори в средата на март. Те бяха проведени в най-добрите руски традиции на репресии срещу гласоподавателите, особено в окупираните от агресора украински територии (където предполагаемата подкрепа за Путин бе дори по-висока от средната за страната). А за да не се обособи случайно група от антивоенни избиратели, предварително бе дисквалифициран Борис Надеждин - единственият отявлен критик на "специалната военна операция" в Украйна, който не е в чужбина, зад решетките или на "по-хубаво място".

"За Русия това е продължението на нашия път, това е стабилност – можете да попитате всеки гражданин на улицата", обяви Сергей Чемезов, близък съюзник на Путин, пред Ройтерс преди церемонията. "Президентът Путин беше преизбран и ще продължи пътя, въпреки че Западът вероятно не го харесва. Но те ще разберат, че Путин е стабилност за Русия, а не някакъв нов човек, който идва с нова политика – на сътрудничество, или дори на конфронтация", добави той.

От западните страни единствено Франция обяви, че ще изпрати свои представител на церемонията - посланика си в Москва.

Все пак на събитието присъстваше една позалязала звезда на Холивуд със спорна слава. Става дума за екшън героя от 90-те и майстор по айкидо Стивън Сегал, който от години живее в Русия и е върл привърженик на Путин.