Европейската комисия обяви, че смята да оттегли мотивираното си предложение от 2017 г. за задействане на член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) срещу Полша.

Днес тя приключи анализа си за ситуацията с върховенството на закона в тази страна в контекста на този член. ЕК смята, че вече няма ясен риск от сериозни нарушения на върховенството на закона по смисъла на член 7.

Еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова ще информира страните членки (Съвета) на ЕС за намерението на Комисията. За него е информиран и Европейският парламент.

Последна дума има Съветът.

Полша предприе поредица от законодателни и незаконодателни мерки заради опасенията, свързани с нейната правосъдна система. Тя призна предимството на европейското законодателство и се ангажира да прилага всички решения на Съса на Европейския съюз (СЕС) и Европейския съд за праватана човека (ЕСПЧ), свързани с върховенството на закона, включително с независимостта на съдебната система. От ЕК изтъкват също, че на 29 февруари т.г. Варшава се присъедини към европейската прокуратура. 

„След повече от 6 години смятаме, че процедурата по член 7 трябва да бъде закрита. Поздравявам премиера Доналд Туск и правителството му за този важен пробив“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Доналд Туск се завърна на власт през октомври 2023 г. Оглавяваната от него Гражданска коалиция остана втора на парламентарните избори, но се съюзи с още няколко политически сили и състави правителство.

Варшава бе на нож с Брюксел при управлението на консерваторите от „Право и справедливост“ (ПиС). Те продължават да са първа политическа сила в Полша.