На 2 юни ще бъдат избрани делегатите на патриаршеския избирателен събор, обяви наместник-председателят на БПЦ, Врачанският митрополит Григорий. А нов патриарх трябва да има до края на месеца.

"На 20 юни ще бъдат избрани тримата митрополити, от които на 30 юни ще се избира българският патриарх“, добави митрополитът.

Негова е задачата за организира избора на нов патриарх. Кандидатурите се свеждат до трима кандидати, които трябва да са над 50 години и поне 5 години да са управлявали епархия като митрополити. За втори път България посреща Великден без избран патриарх.

Някои потенциални кандидати вече се отказаха от участие във вота - например Пловдивският митрополит Николай, който обяви оттеглянето си в изявление късно снощи, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия. 

Когато един или двама митрополити получат необходимото мнозинство, гласоподаването се повтаря до избирането на още двама или един с мнозинство две трети от членовете на Светия Синод. Когато двама митрополити получат по равен брой гласове, гласоподаването се повтаря само за двамата, докато един от тях получи мнозинство повече от половината от гласовете на всички митрополити. За произведения избор се вписва изложение в кондиката на Светия Синод.

Изборът на патриарх става на Патриаршеския избирателен църковен събор, свикан от Светия Синод в Синодалната палата в определения неделен ден.