Делегация на „Хамас“ пристигна днес в Кайро за възобновяване на преговорите с Израел. Терористичната организация получи предложение от Тел Авив за спиране на огъня срещу освобождаване на заложниците. Първоначално от „Хамас“ отхвърлиха офертата, но поискаха няколко дни все пак за размисъл и доуточняване на някои детайли с Израел.

Днес палестинската организация даде сигнал, че може да склони при някои допълнителни условия. До това се стигна, след като Израел снощи постави ултиматум, че ще влезе в Рафах и ще се оттегли от преговорите, ако „Хамас“ не желаят да преговарят.

Въпреки че все още има точки, които трябва да бъдат обсъдени, и уточнения, които трябва да бъдат направени, от кръговете на „Хамас“ заявиха, че като цяло идват за непреките преговори в Кайро с "положителна нагласа", за да постигнат споразумение. Според медиите там ще продължат косвените преговори за освобождаване на заложниците и прекратяване на огъня. Шефът на американската разузнавателна агенция ЦРУ Уилям Бърнс е пристигнал в Кайро още вчера, съобщи новинарският портал "Аксиос".

Израел даде на „Хамас“ още една седмица, за да се съгласи на прекратяване на огъня, съобщиха за Wall Street Journal египетски служители, запознати с въпроса. Според вестника Египет е разработил заедно с Израел подобрено предложение за прекратяване на огъня, което е представил на „Хамас“ миналия уикенд. Очакваше се политическото ръководство на „Хамас“ в изгнание да се консултира и с военното си крило в ивицата Газа, ръководено от Джихия ас-Синвар, преди да отговори, пише вестникът. Синвар, за когото се смята, че се крие в тунели на „Хамас“ в Газа и взема окончателните решения, не е отговорил, казва изданието. След това в четвъртък египетски служители предадоха на „Хамас“ съобщението от Израел с едноседмичния срок. Това би означавало, че "Хамас" ще трябва да се съгласи на споразумение до следващата седмица, а кръгове на "Хамас" заявиха, че отговорът ще бъде "положителен". Те са решени да постигнат споразумение, което да отговаря на исканията на палестинците, цитира "Таймс оф Израел" изявление на терористичната организация.

Предмет на непреки преговори между Израел и „Хамас“, в които посредничат Египет, Катар и САЩ, е предложение, което предвижда освобождаване на държаните от „Хамас“ заложници и прекратяване на военните действия от страна на Израел на няколко етапа, съобщи информационният портал "Аксиос". Подобни опити се провалиха в миналото, тъй като „Хамас“ постави окончателното прекратяване на войната от страна на Израел като условие за дори частично освобождаване на заложниците. Съвсем наскоро наблюдателите предположиха, че „Хамас“ ще отхвърли и това многоетапно предложение за посредничество. Според "Аксиос" обаче висши израелски служители сега твърдят, че са разпознали "първите признаци", че ислямистите биха могли да се съгласят с първия етап от сделката - освобождаването на жени, деца, възрастни хора и ранени сред заложниците по време на временно прекратяване на огъня - без да настояват, както преди, Израел да се ангажира с прекратяване на войната от самото начало.

Висш израелски служител обаче намали очакванията, че споразумението е неизбежно, като заяви пред Times of Israel: 

"Въпреки че посредниците изразяват оптимизъм, Израел все още не е чул, че „Хамас“ е готова да отстъпи от максималните си позиции."

Израелската тв „Кан“ съобщи, позовавайки се на палестински източник, че делегацията на „Хамас“ първоначално няма да представи отговор на последното предложение за споразумение в Кайро. Според източника делегацията иска да продължи преговорите. Сред най-важните им искания е гаранция, че Израел ще се съгласи да прекрати войната в замяна на освобождаването на заложниците.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън даде да се разбере преди началото на преговорите, че сега от „Хамас“ зависи да съдейства за прекратяването на огъня.

Малко по-късно стана ясно, че Израел няма да участва в първата фаза на косвените преговори, а ще се включи, едва когато има ясен сигнал за напредък по темата със заложниците.