За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба. 

Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят пред гроба Господен. 

Преди началото на службата, в средата на храма се издига символичен "гроб" Христов, украсен с цветя. По стара традиция вярващите минават под църковната маса, като преклонение пред Спасителя. Пред Радио България богословът Александра Карамихалева обясни смисъла на ритуала:

"С провирането си под масата на колене слизаме в гроба, умираме за досегашното си "Аз", и излизаме от другата страна, възродени за нов живот".

Вечерта около 19 часа се отслужва "Опело Христово", което изобразява полагането на тялото на Исус в гроба. 

Веднага след Тайната вечеря, в нощните часове, Юда Искариотски предава Исус Христос на първосвещеника. Исус е арестуван и заведен при първосвещениците Анна и Каяфа. Там той е съден, удрян, унизяван.

След това е заведен на съд при Пилат Понтийски, който искал да пусне на свобода Исус Христос и да не го убива, но се съобразил с настроената от първосвещениците и тълпата, която казва "Разпни го". Пилат символично измива ръцете си от греха и нарежда Христос да бъде разпнат, оттегля се в своите покои, а Исус остава в ръцете на римските войници.

Страданията на Спасителя продължават, като войниците му се присмиват, намятат го с багреница и му слагат трънен венец. Бичуват го и го карат да носи тежкият кръст, положен на раменете му по пътя за хълма Голгота.

Христос е разпънат по обяд, в шестия час през деня. Престоява на кръста в мъки за целия свят, за цялото човечество няколко часа. 

"Разпъването на кръст е най-тежкото наказание в Римската империя разпъването на кръст, тъй като носи непоносими страдания на осъдения", обяснява Десислава Панайотова от Културно-просветния отдел на Светия Синод.

Около 3 ч. следобед Христос възкликва към Отца си – "В твоите ръце предавам духа си" и умира като човек.

"Това е денят на нашето изкупление, тъй като невинният агнец бе пожертван и се пожертва за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие", поясни Панайотова.

Поради това разпети петък е ден на пълен траур и най-строг пост. 

Тази година българската църковна делегация не пътува до Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България.

Решението беше взето от Светия синод в края на април. Причината - ескалацията на напрежението в Израел.

Затова на Велика Събота ще бъде взет Благодатен огън от миналата година, който се пази в храмовете "Свети Александър Невски" и "Света Неделя".

Той ще бъде пренесен до Светия синод, откъдето ще стигне до всички църкви в страната.