Американската правителствена агенция за военни технологии DARPA представи тази седмица тест на новия си автономен танк - RACER (RHP).

Платформата RACER се разработва от две десетилетия и досега включваше мощни и бронирани, но сравнително малки машини - с размера на бъги. Новият танк обаче е сравним с голям лек автомобил по размери - с дължина 6 метра и тегло 12 тона.

Кратък клип демонстрира способностите на новия танк - той е изключително маневрен дори на тежки терени, ускорява впечатляващо и вдига до 48 км/ч - прекрасно постижение за толкова тежка машина.

Впечатление правят зелените "очи" в предната част на танка - те всъщност са индикация, че той е в автономен режим.

А още по-впечатляваща е именно автономността на танка - той може да се движи дори извън пътя без човешка намеса.

Повечето автономни автомобили се обучават само за каране на пътя и ползват боята по настилката, мантинелите, отразителите и знаците за обучение на алгоритмите като ориентир в реална употреба. Вместо това RACER RHP трябва да се справя с дълбоки препятствия, малки водоеми, канавки, камъни, скали, дървета и друга гъста растителност - всичко, което поначало срива алгоритмите за автономно управление.

Тестовете на машината са проведени още през 2023 г., но едва сега бяха публикувани от DARPA. За тях са асистирали специалисти от Вашингтонския университет и Лабораторията за реактивно движение на NASA. А тестовите полета са няколко полигона в Тексас.

Крайната цел е тези машини да станат ефективни, достатъчно евтини и адекватни за ползване на бойното поле. Автономните им функции са нужни, защото така те ще могат да продължат да функционират и при нарушени комуникации. А тъй като нямат екипаж, употребата им може да спаси много животи.