Въпреки че "Продължаваме промяната" е втора политическа сила и след изборите нейни представители заявиха, че няма да номинират председател на парламента, а само заместник, днес Националният съвет на партията реши друго. 

ПП ще предложи Никола Минчев за шефския пост в 48-ото Народно събрание. Това обявиха от формацията на Кирил Петков и Асен Василев след провелото се днес заседание на ръководството.

Минчев беше председател на 47-ото Народно събрание, преди да бъде свален от оформилото се през юни ново мнозинство на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане", припомнят от ПП.

"ПП Продължаваме промяната" смята, че заради брилянтната му работа в предишния парламент, както и заради личните му качества и експертизата, Никола Минчев е най-достойният кандидат за председателския пост в следващото Народно събрание", мотивират се от партията.

Така Никола Минчев се изправя на практика срещу номинацията на ГЕРБ - юристът, бивш главен секретар на Министерския съвет и бивш министър на транспорта - Росен Желязков.

По традиция председателското място в НС се дава на първата политическа сила, а останалите номинират зам.-председатели. От ПП вече заявиха, че няма да подкрепят Желязков за поста, тъй като се самоопределят като опозиция и държат на тезата си, че като първи мандатоносител ГЕРБ може да постигне значително мнозинство с партиите, свалили кабинета "Петков".

Гласуването на председателя е първи тест за всеки новосформиран парламент и се счита за знаков за бъдещите отношения и "коалиции по интереси".

Друго решение, взето от най-висшия партиен орган на партията на Петков и Василев е номинацията на Андрей Гюров за председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната". Той заемаше същата позиция и в 47-ото Народно събрание, "където демонстрира изключителните си лидерски умения и харизма", твърдят от ПП.